En av talarna på European SharePoint Conference 2015 heter Javier Menendez Pallo och läs mitt tidigare blogginlägg om hans fyra vägar till att lyckas med ditt företags sociala nätverk. Och eftersom alla medaljer har en baksida berättade han också om hur ditt företag misslyckas med din Yammersatsning – och listar hela tio fällor att falla i.

1. Förbjud “dåligt uppförande”

Utgå från att dina kollegor är vuxna människor som vet hur man uppför sig i sociala nätverk. Sätt inte upp en massa regler.

2. Fyll flödet med din svada

Du får inte poäng för långa och omständliga texter, det finns andra forum för det. Biskops-Arnös författarskola, till exempel.

3. Tro att folk läser vad du skriver

Statistik: 10 procent av aktörerna i ett socialt nätverk bidrar väldigt mycket, 10 procent vägrar att delta, 80 procent tar det hela med en axelryckning – de läser sporadiskt och skriver något enstaka inlägg.

4. Glöm bort att det existerar

Kommentarer överflödiga.

5. Klaga på folks svar

Du har ställt en fråga och fått ett svar du inte tycker är relevant. Du klagar. Gör inte det. Nästa gång är det ingen som svarar dig överhuvudtaget.

6. Var någon annan än dig själv

Använd inte din favoritseriefigur som profilbild, kalla dig inte för Rocky Balboa. Din organisations Yammer är ett professionellt verktyg, och inte Flashback.

7. Glöm bort att det är ett professionellt verktyg

Gillar du att ploja? Älskar du filmer med pratande katter? Fine, skapa en Yammergrupp för den typen av aktiviteter så kan de som delar din fascination gå med där.

8. Skriv otydliga och inkonsekventa inlägg

Gör inte det, det är bättre att inte skriva något.

9. Se det sociala nätverket som en kanal för beslut

Boka inte möte via Yammer, kommunicera inte ut viktiga beslut. Se punkt 3.

10. Ge upp efter en vecka.

Att bygga en organisations sociala nätverk är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton.

Läs mer om hur man ska göra i detta blogginlägg.