Visst är du lite sugen på att ha en karta på en sida någonstans i ditt SharePoint intranät? Möjligheterna är ju outtömliga: visa upp företagets kunder med adress, de bästa lunchhaken i närheten av arbetsplatsen, topp fem-stränder runt Medelhavet och så vidare. Det är där listkolumnen geolocations och en kartvy kommer in. Det här inlägget är halv om halvt komplicerat, bland annat kräver det att du registrerar dig för en Bing Maps-nyckel och kör ett Powershellscript, men belöningen är definitivt i paritet med arbetsinsatsen. (Ja, jag kommer att använda Bing. Jag har sett en lösning som använder Google Maps också, men har inte hunnit titta på det än. Det kan dyka upp i ett blogginlägg framöver.)

7 steg till framgång

  1. Skapa innehåll
  2. Skaffa appen
  3. Tryck på nya knappen
  4. Lägg till kolumn
  5. Hitta koordinater
  6. Autentisera din karta
  7. Koll på zoomnivåer

 

1. Skapa innehåll att visa på kartan

Skapa en lista med informationen du vill visa. Min blev så här. Namn på några deckarkaraktärer och var de bor. Adressen är givetvis nyckeln till att visa det på en karta.

geolocblogg1

2. Skaffa appen

Leta upp appen Avior GEO Location Utility App i SharePoint Store och installera den. Det kan vara så att du behöver fråga någon på IT att hjälpa dig för de kan ha begränsat möjligheten att lägga till appar. Den används för att lägga till geolocationkolumnen. Det går att göra med Powershellscript också, men låt oss göra det så enkelt för oss som möjligt – okej?

geolocblogg12

3. Tryck på nya knappen

När den är installerad går du in på listan och tittar uppe i verktygsfältet. Du har fått en ny knapp! Tryck på den.

geolocblogg2

4. Lägg till kolumn

Nu har du möjlighet att lägga till ett geolocationfält. Appen är dansk, så du får plocka fram språkkunskaperna. Om webbplatssamlingen är engelskspråkig är appens gränssnitt på det språket, men mer avancerat än så är det inte. Ge din kolumn ett internt namn och ett kolumnnamn, enligt min modell.

geolocblogg3

Gå tillbaka till listan. Visst ser det nya fältet spännande ut?

geolocblogg4

5. Hitta koordinater

Eftersom vi inte vill använda “Min plats” testar vi att Ange plats. (Det händer spännande saker på Regeringsgatan 20, där jag i skrivande stund befinner mig, men några privatdetektiver har jag inte sett till.) Gå in på Bing Maps (http://www.bing.com/maps/) och knacka in adressen du vill visa. Under den (se skärmdumpen nedan) får du koordinater. Kopiera dem.

geolocblogg5

Klistra in dem i formuläret enligt följande. Jag vill förresten dela med mig av en dyrköpt erfarenhet. Om webbplatssamlingen är engelskspråkig kan du inte ha kommatecken som decimalavskiljare, du måste använda en punkt (.). Men nu kör vi på svenska, så då funkar kommatecknet.

geolocblogg6

Klicka okej och klicka på den lilla jordgloben i kolumnen. Resultatet blir som följande:

geolocblogg7

Det funkar, men resultatet är ju ändå nerslående. Den där balken över kartan är ju inget kul. Men du förstår ju varför, det är väl förklarat. Du behöver autentisera din karta. Och det är nu det börjar bli komplicerat, men eftersom du ser att resultatet kommer att bli strålande hänger du med in i Microsofts vindlingar. Ja, gör det.

6. Autentisera din karta

Börja med att skapa ett konto på https://www.bingmapsportal.com. Det är gratis och ger dig möjligheten att skapa egen Bing Maps-nyckel. Gör det. Sedan kan du använda powershellscriptet i länken för att knyta det till din webbplatssamling. När det är gjort har kartbilden inte den där irriterande balken över sig. Fyll i koordinater för dina övriga listobjekt och skapa en ny vy på listan. Eftersom du har lagt till geolocations har du fått möjlighet att skapa en kartvy.

geolocblogg8

7. Koll på zoomnivåer

Vi kollar på den.

geolocblogg9

Fyra europeiska kriminalkaraktärer och var de bor. Det är ju toppen! “Men jag ser ju inte Lisbeth Salanders kartnål”, säger du. “Nej, det beror på kartans skala”, säger jag. Vi testar att ta bort de två britterna.

geolocblogg10

Södermalm och två adresser från Stieg Larssons Millenniumböcker, stiligt presenterade. Nu vet du hur det går till, det är bara att ta konceptet vidare.

 

Hur kan du använda detta?

Hur kan du göra? Möjligheterna är oändliga. På ett intranät kan du visa kunder, kontor, bra lunchställen (går ju att rösta på också), bra wifi. Du kan också visa dina kontor, utlämningsställen eller butiker.