Väldigt länge har interna processer och blanketter varit den heliga graalen för SharePointutvecklare. Att kunna digitalisera och effektivisera vanliga processer som sker på jobbet ger en stor effekt och – vad jag tycker är viktigare – gör det enklare att arbeta.

Om ditt företag har Office 365 och du inte vill jobba med att utveckla applikationer ska du nog stanna här och ladda ner PowerApps appen till din mobiltelefon. Kanske är det någon som har gjort något fiffigt utan att du vet om det. (Eller att du inte orkat läsa alla mail… )

Förr i tiden och nuförtiden

Förr i tiden hamnade man i klorna på en IT utvecklare som du, med mycket möda och besvär, försökte förklara vad du ville ha gjort. Som det verkar som om de ville missförstå och ställer mycket detaljerade frågor om grejer som ingen normal människa tänker på.

Och IT utvecklare satt gisslan av luddiga beställare som avrundade varje krav med “typ så” eller att de ville kunna styra processen stenhårt, gå runt, över och vid sidan samtidigt som programmet skulle lösa allt. Och skulle vara automatiserat, men kunna göra ballongdjur på vissa tisdagar.

Men nu är de deppiga dagarna över. Eller ja, vi närmar oss dem i varje fall. Nu kan vi göra samma sak fast enklare. Fortfarande krävs det att verksamhetsfolk klarar av att dokumentera en process och att IT utvecklare förstår hur en verksamhet faktiskt fungerar. Men förutom det så har tekniken tagit stora steg.

Hur gör man en intern applikation för alla plattformar?

När du har tänkt igenom processen så kan du göra en lista i SharePoint och lägga på en applikation på listan med PowerApps. I PowerApps skapar du då formuläret som användarna ser. Den är helt mobilanpassad och integrerad med vårt Microsoft Office 365 konto.

Om du är lite logisk och har tålamod att lära dig teknik kan du från verksamheten bli en APPUTVECKLARE!!! Asså, på riktigt. Du kan det. Det går, det är fantastiskt.

Precis när PowerApps släpptes krävdes det fortfarande en del kunskaper kring att programmera för att få till processen på ett bra sätt, men det släpps nya funktioner hela tiden och det blir lättare och lättare.

Lär dig hur du gör: https://powerapps.microsoft.com/en-us/

Berätta gärna i kommentaren om vilken typ av applikationer som ni har gjort, eller skulle vilja ha gjorda. Kanske kan vi bygga på varandras framgång? Det är ändå det som sätter oss människor överst i matkedjan.