Den 9 -13 juli hängde jag en vecka med mer än 17 000 andra Microsoftare i Washington DC. Det är en konferens för Microsofts partners. Tidigare hette det WPC (World Partner Conference). Gå till sidan där du kan titta på KeyNote dag 1, 2 och 3 och många sessioner.

Det var intensivt och jag är hooked. Jag är den sortens person som är expert men bokstavligen älskar när jag vet minst i rummet, för då kan jag lära mig som mest. Och jag lärde mig mycket på Inspire.

Jag hade som strategi att inte gå på pass om mina expertområden utan att bredda mig. Så jag gick på en hel del grejer om IoT – Intelligent Edge, Azure och Surface hub, och inte så mycket om Office 365 och SharePoint. Min roll som konsult och expert handlar om att jag ska hjälpa mina kunder ett steg framåt så det är inte direkt ansvarigt att då bli 700 steg bättre på det jag  kan medans jag inte kan hålla jämna steg i relaterade områden.

Nog om mig. Nu till lite summeringar, anteckningar och spaningar.

 

Microsofts affär

Det är så himla viktigt att du förstår vad Microsoft försöker och göra, och vad som är deras affär så att du förstår om det du försöker göra taktar med dem. Om inte ska du inte försöka stöpa om vad de gör till dina syften. Hitta någon annan leverantör istället. Men de har gått ifrån sin PC affär, till klient/server och till det hypade mobila och molnet till nu intelligent edge. Det finns en del att tjäna där.

 

Intelligent edge

Intelligent edge är en utveckling av IoT – där sensorerna som är längst ut ska bli smartare och inte bara samla in data och skicka vidare utan att göra något också. Det är ganska avancerat men samtidigt så vackert. Det var en session som fascinerade. Accelerating your business with mobile, AI, machine learning, and bots. Du kan både lyssna på sessionen och ladda ner presentationen från Microsofts site. Om länken slutar fungera kan du alltid söka på CE211.

Branschfokus

Microsoft styr om skeppet och istället för att fokuserar på sina produkter och tjänster så fokuserar man på olika branscher som har lite olika utmaningar. Även om man använder samma teknik så har man olika best practice och behov.

De olika områden som de fokuserar på är dessa. Varje länk går till en så kallad landing page och de ser lite olika ut. Men… du fattar säkert. För att börja någonstans, utgå från dina styrkor.

 

Hur översiktligt Microsoft ser digital förflyttning

Det är inget snack om vad Microsoft håller på med och digitaliseringen är i kärnan av allt. Inte så konstigt med tanke på att det är ett innovativt IT företag men vad som är förvånande är hur mycket fokus det faktiskt är hur det tekniska ska användas av människor och för människor. Det är alltid en insikt som en människa får, en genväg en människa gör, en förenkling av människan som står i centrum. Och – såklart – att förändra och förenkla för företag att göra det som är företagens USP.

  • Empower employees
  • Engage customers
  • Optimize operations
  • Transform products

 

Fyra lösningsområden som Microsoft fokuserar på

  • The Modern Workplace
  • Business applications
  • Applications and Infrastructure
  • Data and AI

 

Moder  Workplace

Detta är ju mitt område (yay!) och vad fokus för förflyttningen handlar mer om människor än teknik. Och säkerhet förståss. Det är en stark ådra genom allt som Microsoft gör just nu.

Business applications

De måste bli enklare att bygga och förändra för att inte, som dagens lösningar, inte gå att uppdatera och misshandlar våra medarbetare med förlegade arbetssätt och gränssnitt.

Applications & infrastructure, Data & AI

Data estate var en term som var ny för mig. Med det menar de inte bara själva data utan alla rutiner och processer som är runt det. Motsvarigheten till digitala fönster, dörrar, brandlarm, nycklar, vaktmästare och fastighetsskötsel. Jag gillar det.

Microsoft 365

Det har varit många saker som tidigare har behövts geggas ihop för att resultatet skulle fungera. Hårdvara, OS och tjänster. Visst så ingår inte Surface (eller som min son säger surfejs och skrattar) i Microsoft 365 eftersom Windows 10 fungerar på många datorer, men jag tror att du förstår det magiska i paketeringen. Det blev så enkelt nu att göra rekommendationer och även nu blir det enklare att köpa en tjänst som hänger ihop. Halleluja.

Annat kul jag roade mig med under konferensen

Jag har redan bokat in mig på nästa konferens som då är i juli i Las Vegas. Jag ska bara packa med mig kläder av silke för det kommer garanterat vara varmare än Washington. Du kan titta på sessioner och ladda ner presentationer här.