Microsoft har gjort en resa som heter duga och de vill att du – ja du – som är en vanlig användare ska kunna ta kontroll och utveckla din arbetsplats smartare och snabbare. OneNote är ett verktyg som verkligen är toppen, och det finns dessutom massa saker som du kan automatisera eller sätta i flöden. 

Flow är en tjänst som Microsoft har tagit fram för att bygga vägar mellan andra olika tjänster och det finns massor med saker som du kan göra med OneNote för att knyta ihop anteckningar med andra saker.

Flaggade mail

Vad sägs om att kopiera flaggade mail till OneNote? Kan vara smart om du vill snickra på ett svar och inte ha i utkast. Kanske vill du samarbeta med någon och inte bara skicka massa mail fram och tillbaka. Kanske behöver du rita? Hämta fakta? Utkast i Outlook duger inte till allt sånt.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Hög prioritet

Viktiga saker ska inte ligga i mailboxen. Det är bara en inkorg och utkorg. Lägg det på ett bra ställe där du kan börja jobba på att hantera det. Helt plötsligt får viktiga mail en mening och ett liv.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Viktiga mail med en egen notifiering

Skapa en notering för viktiga mail och lägg på en alert. Som en logg av viktiga saker. Det är lätt att saker försvinner i mailboxen och det vore ett sätt att ta kontroll över alla notifieringar. Att ta bort dem för mail och skapa egna för viktiga. Bra flow för dig som vill timeboxa mailhantering men inte missa viktiga saker.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

En anteckning för varje fil i en OneDrive mapp

Det här är ju grymt! Perfekt för den som vill ha dokumentation av viktiga saker som kommer. Tänk om mappen handlar om förfrågningar eller något som man måste tillsätta som en liten utredning för? Du har per automatik dokumentationen på plats. Och det blir samma varje gång!

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

En uppgift i Planner

Skapa en Planner uppgift och en plats där man vill att den ska dokumenteras när ett mail flaggas? Super avancerat men ändå så enkelt. Det bästa är ju att metoden automatiseras. Det är ju många gånger de nya metoders dödsfall – att det kräver att du byter beteende. Automatiserar du en del av det blir det enklare.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Massor, massor mer

Och så finns det såklart mycket mer som du kan göra. Det här har varit ett axplock av mallar som är redan klara. Du kan skapa nya från ett blankt papper också. Du kommer få lära dig något nytt och kom ihåg att man måste investera tid i att lära sig nytt innan man kan få resultat. 😉

Har du några bra Flows? Berätta i kommentaren. Jag är jättenyfiken.