Tycker du Office 365 verkar vara rörigt men hittat din halleluja i Teams? Och gillar det själv och tycker att folk bara ska köra? Det kommer bli kaos. Det är säkert redan kaos i din “pilot”.

Lätt att rulla ut teknik betyder inte att det är lätt att rulla ut teknik

Det är alltid människor som ska använda tekniken till ett syfte. Om du tror att alla kommer att samtidigt dra fram ett gemensamt syfte som förenar alla i organisationen genom ett djupt andetag är jag mycket ledsen. Det kommer inte hända.

Läskig historia från fältet “Tryck ut det bara”

Jag hörde om en projektledare som bara tryckte ut teams till hela organisationen. Stängde av gemensam lagring. Gav några riktlinjer och sköt ut Teams klienten på de anställdas datorer. Med respekt för företaget och alla de verkliga människorna inblandande tänker jag inte berätta mer men den killen ska ju hängas i hälarna. Jag blir på riktigt arg när jag hör sånt. Som om folk är idioter. Det är projektledaren som är idioten. Hoppas att han aldrig kommer jobba med Teamsutrullning igen.

Varför kommer man fram till ett sånt dåligt beslut?

Det är för att vi igen tror att Teams, eller någon samarbetsteknik, handlar om teknik. Jag är en mycket tjafsigare person att ha och göra med men jag drar in HR och gör utbildningsplaner, jag drar in chefer för att få dem att börja, jag hämtar Kommunikation som ska vara med och se till att budskapet kommer ut. Jag skriver, skriver och skriver instruktioner, motiveringar, budskap och skapar exempelinnehåll. Visar, visar, visar. Sänker trösklar och håller händer.

Teams är inte helt enkel att arbeta med

Vad betyder flikar? Hur många kanaler ska vi ha? Kan man söka i kanaler? Var ska vad ligga? Från IT’s håll kan det verka vara enkelt. Teams löser allt. Du kan göra allt i Teams. Det sköter sig självt bara användarna bara listar ut hur de ska samarbeta.

Det är som att plocka bort allas telefoner och ge alla Google glasses och sen kalla alla idioter för att de inte direkt hittar en gemensamt arbetssätt. “Vaddå, alla kan väl nypa med fingrarna och GLO!!?”

Chefer behöver bli digitala chefer

IT kan inte skapa digitala chefer. Det gör vi i verksamheten, så därför behöver vi samarbeta. Alla tillsammans med ett gemensamt syfte. Alla ska vi veta vem på spelplanen vi är och vem vi ska passa bollen till.

Känner du att din utrullning av Office 365 eller Teams kommit av sig?

Gör såhär. Nummer ett är att skamlöst reflektera. Fundera på vad ni har gjort och varför ni gjorde det. Andas. Samla ihop er kring vad ni själva tror att ni har gjort bra och dåligt. Ring mig och jag kommer och hjälper er. Vi kommer säkert bredda skopet för projektet och vi kommer säkert tvinga in fler till styrgruppen, men det hade du nog på känn redan.