Tänk på katterna. Innan vi människor kom överst på matkedjan var kattdjuren kungar. De var Guds bästa mördarmaskiner med sin smidighet, vassa tänder, starka klor. De har taktik som kan fälla giraffer och bufflar. De kan till och med plocka en krokodil om de vill. Idag är de kungar över internet och många människor älskar sina katter mer än sig själva.

Nu är det vi människor som är högst upp. Vi har inte så vassa tänder, men vi har långdistansrobotar och grävskopor och mycket effektiva vapen. Vi mördar tyvärr mer saker än vad vi nyttjar av vårt ekosystem så att vi behöver en bättre ledare. Vi har provat småledare, som kungar, tsarer, presidenter, påvar och kommunalråd men det funkar inte.

Jag tror att framtiden kräver ett självledarskap där vi får allt vi vill ha, speciellt anpassat till oss på ett schema som inte tråkar ut oss utan håller oss intresserade av livet och kan fortsätta att innovera (det enda som vi är egentligen är bättre på än robotar). Men det kan vi inte styra i själva för vi förstår inte oss själva så bra.

Näe, bättre att förlita oss på algoritmer och att robotar tar över oss alla, och med den teknik som finns nu kan vi alla få en alldelens egen robot. Som postar bilder på sina framgångsrika människor på en IoT version av Facebook.

 

Låter det läskigt? Kanske, kanske är det helt fantastiskt underbart!

Om vi tänker på hur vi behandlar våra katter idag. Vi försöker förstå dem, hitta saker de kan leka med, sova i, äta och leva. Robotarna, eller rättare sagt AI (Artificiell Intelligens), kommer göra desamma för oss. Det kommer ske så gradvis att vi kommer inte vara medvetna om när det sker.

Vi uttrycker vårt behov (mjaoouuu vid matskålen) och AI fattar att vi är hungriga och beställer mat, eller visar upp recept och värmer ugnen om laga mat är något som vi vill göra. Vi människor är bra på att uttrycka våra behov, mycket bättre än vad vi är på att lösa dem. Våra AI kommer kanske inte själva uppleva känslor men från att utröna vad som är bäst för individer och samköra det med vad som är bäst för alla andra kommer de bli utmärka hussar och mattar för oss bökiga människor. Jag är helt säker på att de kommer bli bättre på att hantera våra liv än vi själva. De kan ju uppenbarligen köra bil bättre än oss allihop.

Min utbildning och kompetens

Vad vi har talanger för kan program lista ut långt innan vi vet det själva. Med gamification, leaderboards och olika typer av kompetenser kommer AI förstå vad vi har talang för och tycker är roligt. De hittar den specialanpassade utbildningen och vi blir de experterna som vi föddes till att vara. Min AI kommer också att anpassa mina utmaningar och uppdrag att vara i Flow, gränslandet mellan min trygghetszon och gränsen på min kapacitet så att jag njuter av utmaningen och har mitt growth mindset.

Min AI är min bästa chef, coach och assistent som ser till att jag har vad jag behöver för att prestera som bäst, och håller mina demoner i kontroll genom att påminna mig om det som jag har gjort som är bra när jag glömmer det och som inspirerar och peppar mig när jag har fastnat. Kanske kommer min AI då också kontakta någon av mina hjältar som kan IRL eller digitalt att stötta mig i min svåra stund.

Var och hur jag ska bo

Baserat på vad vi önskar (söker på, reser till, tittar på filmer om) så förstår vår AI var vi bäst skulle passa. De vet också hur mycket vi tjänar och kan enkelt visa upp alternativ för oss som de vet vilken vi helst vill bo i. Eller se till att ordna med en budget så att vi kan ha råd med hur vi vill leva.

Hur sedan vårt boende är inrett vet de också baserat på vår Pinterest och vad vi har gillat på Instagram. (Jag kommer ha många Barcelona fåtöljer). Mycket kommer vara interaktivt eftersom det anpassas efter vårt humör och vad vi ska göra. Tavlor är inte tavlor längre utan skärmar som visar med en otroligt högupplösning våra favoriter från Louvren eller Beyoncé med passande soundtrack. För min avslappning så spelas yoga klang-musik men uppladdningen för utgång görs det om för den bästa förfesten med Queen.

Vad och hur jag ska träna

Min AI vet vad vi gör när vi rör på oss som mest, det får de från sensorer som jag har i kläder eller aktivitetsmätare.

De kommer att komma med förslag att dessa aktiviteter med dessa människor kan vi upprepa såhär ofta. Min AI bokar badminton med din AI. Eller en DJ kväll på stan. Det är ju också att röra på sig.

Min AI kan också beställa hem dataspel som de vet att jag gillar som är lite mer interaktiva.

När jag dessutom är låg och behöver pausa så spelar min AI upp avslappnande övningar och program som gör att jag kommer ner i varv och inte får en hjärtattack eller blir överstressad.

 

Min hälsa

Jag kommer inte vara lika involverad i mina diagnoser som tidigare. Min AI känner till alla tester och håller löpande koll på vad jag äter, hur mycket jag rör på mig, hur jag mår. Min AI kan enkelt checka av mitt mentala tillstånd baserat på mitt ansiktsuttryck och tonläge. Och den har för länge sedan implementerat den coachning som är anpassad för min personlighet och var jag är i livet just nu.

Min AI kan enkelt föra över mig gradvis på en diet som är speciellt framtagen för mig, mina allergier och preferenser som passar mig bättre. När det blir tokigt så skickas allt över till läkare som tillsammans med min AI kommer överens om en behandlingsplan. Jag behöver aldrig komma ihåg att ta piller igen – det gör min AI. Skulle jag råka ut för en olycka behöver jag inte berätta om min historik, det är redan på plats. Alla problem med att specialisten för just min knäppa diagnos inte kan något språk som jag kan är helt irrelevant. Vi kommunicerar via våra AI där allt förklaras och finns bevarat ifall jag undrar vad som hände.

Kärlekslivet och de viktiga vänskaperna

Ja, ingen kommer väl medvetet att koppla upp sina sexvanor på nätet, men AI kommer att veta vad vi tycker är intressant, attraktivt och vad som kompletterar oss. De kan boka in oss på museum för en speciell utställning och som av en händelse är det en Tinderkandidat där. Självklart så påminner min AI mig om att det är en som jag har kär som fyller år eller har det bra/jobbigt just nu och ser till att jag har med mig rätt vin när jag kommer över för att trösta/fira.

 

Min familjs kvalitetstid

Att hitta det bästa programmet för våra gemensamma stunder är hur enkelt som helst för våra AI. Vems tur det är att gå ut med soporna? AI har stenkoll. Om det ens behövs göras längre, men vi kommer säkert ha andra saker som kräver en rättvis uppdelning.

Våra gemensamma semestrar kommer ju vara helt enormt fantastiska eftersom de utan problem hittar rätt hotell, för rätt pris och i rätt tid. Vi kommer inte behöva anpassa oss efter skola och arbete längre eftersom det är anpassat efter oss och vår AI sköter det. Det finns inte längre några hög eller lågsäsonger baserat på skolschema utan snarare på väder och de bästa förutsättningarna för att sola och bada eller åka skidor.

Min look

Eftersom min AI vet allt om mig, då den har skannat igenom alla mina bilder. Både arkivet och det som är i social media och på min telefon som jag inte delat med någon. Min AI vet vad jag passar bäst i, vad jag har haft roligast i och kan enkelt hitta vad som jag borde klä mig i som passar modet, min personlighet och de aktiviteter som jag ska göra idag. Det var ju bokat via AI så de vet ju allt. Den ser om det är dags att färga rötterna och bokar mig till frissan.

 

 

När jag ska sova

Min AI när jag bäst sover. Hur jag bäst sover också. Börjar att släcka ner, planera aktiviteter kring mitt bästa sovschema och väcker mig i god tid så att jag hinner komma iväg i tid. Skulle det vara så att jag inte sköter mig så får jag en extra stark kopp kaffe av mitt AI så att jag klarar mötet.

 

 

 

 

När jag ska dö?

Säkert det också. Men jag hoppas att min AI aldrig berättar det för mig.

(Den här artikeln publicerades först på LinkedIn)