Känner du igen dig i några av dessa scenarion:

Du håller på och slåss för något så galet självklart som både är bra för verksamheten, lönsamheten och liiiitegrann även världen i stort men du förlorar katastrofalt på ett sätt som kan skada din karriär inte bara på det här bolaget du är nu utan ett kraftigt slag mot dig personligen.

En expert har tagits in som konsult men blir helt ignorerad för den interna resursen som alla vet är efter sin tid.

Medarbetarundersökningen ser lika illa ut år ut och år in och alla vet vad det handlar om men ingen vågar prata om det utan fastnar i cykelställsfrågan.

Du har mötes-deja vu och pratar om samma saker, på samma sätt som så många gånger förut men kommer inte vidare.

Du har råkat ut för internpolitik. Det suger men i den här situationen handlar det inte om att ha rätt. Det är huuuur du har rätt. Det känns omöjligt att komma framåt och det kanske är bara att backa försiktigt och skjuta ut sig. Särskilt om din chef alltid kastar dig under bussen. Det kan du inte ta dig ur.

 

Men vad deppigt det blev! Varför? Rubriken var fylld med hopp!

Jo, det finns hopp. Internpolitik uppstår kring det som är viktigt. Det känns inte som det är viktigt för dig. Där du är, men det är något som är viktigt som det slåss om och där kan det kastas saker fram och tillbaka. Det kan vara någon som slåss för sina resurser, sitt egna jobb, sina kunder, sina anställda, sin makt… listan är lång.

Man kan frestas att göra en ångvält och spruta ut handlingsplaner och bli jätteeffektiv och göra en -massa- saker men det är fel väg framåt. Du kommer troligtvis att ses som ett verktyg eller ett hot. Ingen av dem kommer att hjälpa dig framåt.

Vad du behöver göra är att lista ut VAD det viktiga är. Om du har tur så handlar det om ditt område som det kämpas om. Då får du gå in i utbildningsmode och börja gympadojjja din grej. Prata med alla om och hjälp alla framåt. Det viktigaste här är inte att träffa alla samtidigt, utan en och en. Lär känna dem och hjälp dem med något, vad som helst så att de kommer att lyssna lite på dig.

Om det inte är kring din grej så kan det ändå vara bra, men då måste ditt område kunna vara som en liten grej bredvid det som är viktigt, och glida förbi. Om det måste lösas innan ditt område kan få en chans att överleva så är jag så ledsen för din skull. Det kommer inte att gå. Då får du jobba på din riskanalys och eskalera den så att det blir klart och tydligt att det -faktiskt- inte handlar om dig.

Och det viktigaste av allt: dina beslutsmöten ska vara väl förankrade med alla deltagare innan mötet. Punkt för punkt.

Lycka till!

(Den här artikeln publicerades först på LinkedIn)