Har du någon agil projektledare i din organisation? Förr eller senare lär någon av dem dyka upp och försynt undra om det finns något Kanban-liknande i SharePoint-miljö, “eftersom Uppgiftslistan inte riktigt ger samma överskådlighet och känsla”. Det är inte omöjligt att Trello dyker upp som referens.

Men nej. Trello finns inte i SharePoint. Däremot finns det en handfull liknande appar att lägga in i SharePoint. Jag har tittat lite på några av dem för att kunna ge rekommendationer till kollegor, och tänkte dela med mig av mina rön.

En avgränsning är att de ska vara gratis. Något undantag finns, men tanken är inte att ge råd inför en investering utan att botanisera bland testa-och-känna-på-apparna. De ska dessutom finnas i SharePoint Store och med andra ord kunna installeras med några knapptryckningar via Lägg till en app. Okej? Då kör vi.

“Kawaii ” KanBan Task Board

kawaii

 

 

 

 

 

Jag gillar Kawaii, men den är bara gratis upp till fem användare. Gränssnittet är funktionellt och inlärningströskeln minimal. Puristen har säkert ett och annat att säga om den lätt infantila grafiska profilen, alla andra kan dra igång och börja lägga ut uppgifter på en gång. Sammanfattning: Enkelt och smidigt. Tänk på att stänga av den automatiska mailaviseringen, av någon anledning är den påslagen som standard.

 

SmartPoint’s Kanban

smartpoint

SharePoint’s Kanban jobbar med tre listor: Resursmänniskor, Projektlista och Uppgifter. Konfigureringen är i och för sig simpel, men jag förstår inte varför det inte finns ett formulär till uppgiftslistan i själva appen. Jag förstår inte heller varför ingenting syns i vare sig kolumner eller rader och tror att hela lösningen är paj. Sedan trycker jag på knappen “Apply filter” och får upp alla uppgifterna. Det är ett mycket märkligt sätt att presentera information på. Sammanfattning: Snygg och proper, men någon borde verkligen göra något åt den där “Apply filter”-knappen. Dessutom borde steget att lägga upp användare i en lista kunna bytas mot något AD-relaterat.

 

Sysdoc Kanban Board

Sysdoc

Bra sorteringsfunktioner och ett exemplariskt inmatningsformulär, går att koppla till vanliga Uppgiftlistor men funkar också “på egen hand”. Sysdoc skulle kunna vara toppen och en given kandidat att rekommendera, men faller på något så enkelt att det saknas ett fält där användaren kan se vilka uppgifter som är fördelade på vem. Informationen finns där, men syns bara om en filtrerar på namnen. Det gör ingen projektledare glad. Synd på så rara ärtor, som de säger. Sammanfattning: Stupar på mållinjen.

 

KanBo

Kanbo

KanBo är bra, inte tu tal om annat. Den har det kanske proffsigaste utseendet och en uppsjö av funktionalitet när det gäller filtrering, uppföljning av ärenden, aktivitetsströmmar och så vidare. Gratisversionen tillåter bara fem användare och det är knöligt att tvingas lägga in användare innan själva planeringen av arbete kan börja, men med lite möda misstänker jag att belöningen ges. Sammanfattning: Livet är inte alltid en dans på rosor.

 

Agile Tasks

agiletasks

Agile Tasks är egentligen en grafisk återskapning av Uppgiftslistan, och som sådan fyller den sin funktion. Ett problem är att uppgifterna måste läggas in i själva listan, det går inte att lägga in dem från appen. Det gör folk lite ledsna. Sammanfattning: Helt okej för användare med SharePoint-vana, men en “Lägg till uppgift”-knapp i appen hade tagit konceptet vidare.

Total sammanfattning: Egentligen tycker jag att Kanbanbrädor ska sitta på väggen och befolkas av brickor, post it-lappar och en bild på projektledaren i en prekär situation. Jag förstår att Trello har satt en tuff måttstock i såväl funktionalitet och användarvänlighet. Jag vill ha enkla lösningar där arbetsflödet presenteras överskådligt, och för den lilla arbetsgruppen är Kawaii alternativet som kommer närmast det. Microsofts egen Planner då? Jag misstänker att vi får anledning att täcka dess fördelar och brister i en egen bloggpost snart, så vi väntar med den.