Jag får frågan för ofta för att inte skriva om det.

Det är inte Officepaketet i molnet.

Officepaketet finns där. Det finns i webbvariant, gratisvariant och avancerade tjänster. En del kan du ladda ner på din dator och det finns massor av appar som kopplar upp mot det som du använder. I förlängningen så vill du kanske spara dokumenten (OneDrive/SharePoint) du vill dela dem med länkar (Yammer, Teams), hitta sånt som andra delat med dig (Delve). Det är mer än bara Word, PowerPoint och Excel.

Det är moderna verktyg för en modern arbetsplats.

Luddigt och fluffigt men ändå inte. Vi har tagit med oss tekniken hemifrån till jobbet. Hemma använder vi Netflix, Google docs, Evernote, iCloud och massor annat. Att ha en egen server hemma är skrattretande. Varför? Jag är ganska duktig på teknik men när jag satte upp min NAS och skulle göra den tillgänglig när jag inte var hemma… MECK. Vi gör inte så. Det finns bättre sätt. Vi mailade saker till oss själva för länge sedan för att mail har nästan alltid varit mobil. Vad jag menar med det så var mitt första mailkonto ett POP konto och det var mobilt.

Vi vill inte ha en server på “jobbet”. VPN är struligt och gör att vi inte kan använda en loka skrivare och det blockar banktjänster och annat. Nej tack. Alla vill kunna blanda arbetsliv och privatliv.

Så, Microsoft lyssnade med örat fast på marken. Deras kunder – IT avdelningar och Partnerledet – sa det inte, men kunderna röstade med fötterna. De använde molntjänster. De ville ha mer molntjänster. Microsoft hade ett val. Att följa med användarna eller att stanna med IT avdelningarna.

Resultatet är Office 365.

Det är en sådan låg tröskel in att börja använda. Det är fortfarande en tröskel, vi behöver fortfarande syften, strategier, taktiker och ansvariga. Det försvinner inte för att tekniken förflyttas. När människor automatiskt förstår IT på samma sätt som vi förstår hur en dörr fungerar. Eller tills robotarna tar över och de öppnar och stänger alla dörrar åt oss. (Förtydligande: det var ett skämt.)

Det finns inget facit

Många klagar på att Office 365 är rörigt och det finns så många olika verktyg. Olika arbetssätt. Det är många som väntar på att Microsoft ska komma med facit – hur du ska arbeta, hur ditt företag ska arbeta smart. Det kommer inte att hända. För att Microsoft bygger tekniska lösningar.

Det är ditt företag, och din kultur och dina mål som säger om ni samarbetar i avancerade SharePoint siter, eller i Teams eller bara använder mail. Microsoft har bara verktygen. Det är du som tar med dig ditt innehåll och det är du som ska någonstans.

Vad ska du göra?

Börja med att dokumentera dina kärnprocesser. Ekonomi är inte en kärnprocess. Rekrytering är inte en kärnprocess. Det har något med din kund att göra. Eller patient. Eller elev. Du ger ett värde till någon eller något. Börja dokumentera det. Vad är det som leder fram till att du levererar värde till den. Beskriv hur det görs idag, och sedan tar du in alla spelare och pratar igenom vad som tar tid, vad som oftast blir fel och vad de tror ni kan göra för att göra den leveransen bättre, snabbare, större.

Titta på vilka verktyg du har till ditt förfogande. Visst, försök att välja det bästa, men det är bäst att börja gräva där du står. Ta det du har och börja förbättra. Det viktigaste är ditt folk så träffas ofta och prata om processen. Styr inte för hårt. Håll hellre reda på det som blir fel, än att försöka skydda alla från att göra fel. Det är så man låser in sig i omöjliga lösningar.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.