Delve är Microsofts Office 365 svar på frågan “Men om jag inte vill söka, utan vill att bra information jag är intresserad av hittar mig.” Här är en bild från Microsofts support, läs mer på Microsoft support site.

delve2

Historia

Delve kommer såklart inte från tomma intet. Innan Office 365 hade Microsoft en sökmotor som hette FAST. Den var i övre hörnet på Gartners magiska quadrant. Den finns inte kvar där längre eftersom den går inte att köpa stand alone längre. FAST finns bara i SharePoint och Office 365. I Office 365 har den dessutom monstruösa muskler och heter numera Office Graph. Jag vill inte tänka på hur många servrar du skulle behöva för att ha samma prestanda som molntjänsten.

Office Graph är hjärnan för sök och indexering i Office 365 och lär sig mer om dig i takt med att du arbetar med verktygen och samarbetar med olika människor och dokument.

 

delve

 

Vad kan Delve göra för din verksamhet?

Hela poängen med alla tjänster från Office 365 är att ta in dig och din verksamhet in enklare produktivitet. Ni kan dela information enklare och med Delve kan dina kollegor hitta information utan att du sätter den framför ögonen på dem. Alla som jobbar med sälj kommer automatiskt att få upp den nya säljmallen för att de använder den så mycket i sina presentationer. Vad har du sparat då? Jo, informationen som skickas ut, länken till mallen, info om att den har uppdaterats. Den glider upp i flödet för alla säljare och de reagerar på mallen.

Det går att skapa “Boards” eller anslagstavlor (översatt till “kort”, vilket jag tycker är sådär) och ni som använder Pinterest kommer att känna igen funktionen (en personlig favorit). Där kan jag i min egen organisation skapa en anslagstavla för LinkedIn, en för min grupp och en för SharePoint där jag “pinnar” saker. Många gånger har jag varit med om att skapa “mina favoriter” där man kan skapa “bokmärken” på intranätet, och man har kunnat “följa” dokument. Detta ersätts av anslagstavlefunktionen.

“Men sök bara”, säger du

Jag säger “Meh” till det. Kanske behöver jag dra in olika saker som inte är relaterade till varandra per automatik.

Exempel: Jag vill skapa ett nytt event och kunder ska kunna köpa min förträffliga produkt “Färgradio”. Jag drar in produktspecifikationen, jag bokar ett rum eller något på stan och lägger på anslagstavlan, jag får en av våra AD att göra lite grafik, börjar jobba på en lista över kunder jag vill bjuda in som jag tidigare pratat med och som visat lite intresse. Jag hittar också det senaste avtalet och garantipapper som jag gör redo för jag vill att de ska kunna ladda ner det specifikt på eventet, inte från webben. Jag förbereder allt i min anslagstavla, sen visar jag den för min chef. Och han blir också till sig över detta och lägger till min danska kollega som har pratat om att göra samma typ av event i Köpenhamn som då kan kopiera mitt koncept och tjäna in massor av tid. Vi kör eventen med två veckors mellanrum och jag berättar om reaktioner som jag fått för min kollega och han justerar sin presentation baserat på detta.

Vi vill göra saker snabbare. Vi vill samarbeta. Delve är en av vägarna dit.