Om du tittar noga i Office 365 våfflan så ser du inget som heter SharePoint. Det närmsta är Webbplatser med ett “S” i loggan (Sites på engelska). Varför är det så?

Tja, Outlook finns inte heller! Du har mail, kontakter, uppgifter och kalender. Det är Outlook som är uppdelat i de tjänsterna som vi använder. Det blir mer tydligt för oss användare, för vi behöver inte bunta ihop funktioner i applikationer längre. Vi håller på med tjänster.

 

Vilka Office 365 tjänster är baserade på SharePoint?

våfflan-sharepoint_service

Webbplatser

Webbplatser är samlingssidan för länkar till SharePointsiter som din administration har höjt upp för dig eller de som du har besökt och har access till. Varje site har en egen länk.

OneDrive for Business

OneDrive for Business var först baserad på SharePoint. Det har vuxit ur den kostymen men fortfarande är basen där. Den nya looken på dokumentbibliotek i SharePoint kommer att se ut som OneDrive.

Delve

Delve har kommit från My Site och det är där som du redigerar din profil, har din blogg och som bubblar upp det som är intressant för dig baserat på din position i företaget, vilka som är dina kollegor och de som du samarbetar med.

Video

Klart att det finns en egen Video app i Office 365! Lagringen av video filerna är baserat i SharePoint.

Groups

Groups har ingen egen knapp men har vuxit från konceptet distributionslista, för att ha en gemensam kalender och gemensamma dokument. Som en SharePoint Team site. Som du kan skapa utan att IT avdelningen behöver kontaktas.

VA – vänta? Vad sa du? Skapa siter utan att kontakta IT?!

Jo, eftersom i framtiden behöver man inte IT avdelning för att göra varenda grej som behövs göras. Groups kommer att också skapa en team site. Jag har några personliga önskemål till hur det ska se ut för att motverka sprawl, men det är i grund och botten en bra sak. Vi ska tänka annorlunda och vara möjliggörare för verksamheten att samarbeta när de vill var de vill.

Och handen på hjärtat, har inte vi på IT tillräckligt att göra? Kanske finns det viktigare saker att göra än att ifrågasätta hur och varför folk vill samarbeta?