Jag är konsult, och ska göra det som är bäst för kunden, det betyder dig och din verksamhet. Det är inte det viktigaste at du använder Microsofts teknologi – nej. Det är att du gör det som funkar för dig. Oberoende från vad leverantörer, som kan vara konsulter som jag eller världsomspännande företag som har en B2B affär.

Jag har en hög integritet och skulle aldrig rekommendera något som jag inte själv tror på, men jag är inte oberoende. Det kommer jag aldrig att vara av den enkla anledningen att jag har så stor erfarenhet och utbildning inom Microsofts teknologier och är mycket tunnare på andra plattformar och ekosystem. Jag är inte ute efter att utradera någon annan teknologi utan kan detta bättre.

Vilket är bäst? Power BI eller Qlickview?

När jag får frågan om någon produkt är bättre eller sämre än Microsofts så säger jag kort och gott att jag inte kan ge ett objektivt svar på frågan. Jag skulle gärna vilja vara expert på alla mjukvaror men det är ganska orimligt att ställa de kraven på mig. Jag skulle behöva en tidsmaskin och jag skulle arbeta med analys enbart och mycket lite leverans. På frågan om Power BI och Qlickview svarade jag efter harangen om att jag inte är objektiv att jag har hört att Qlickview är dyr men bra och att specifika frågor om Power BI kan jag svara behjälpligt på och jag gillar det och är övertygad om att det är framtiden. (Dataanalys då alltså.) Den kunden valde att gå på Power BI efter vårt samtal men hen gjorde det med öppna ögon. Integritet behöver inte alltid innebära oberoende.

Som tur var finns det massor av analytiker som just tittar på det som “man” anser vara de viktigaste poängerna med olika typer av system och jämför dem mot liknande system. De är oberoende och det betyder också att de inte är billiga. Det är ju du som ska betala för deras tid att analysera och de får ingen kick-back eller fördelar från någon leverantör. Jag får massor, fast mest i utbildning. Mina snygga SharePoint t-shirtar har inte världens största andrahandsvärde men utbildningarna och omvärldsbevakningen är för mig jätteviktig. Jag för de budskapen vidare till dig. Jag lyssnar och pratar inte bara med Microsoft förstås, men de är de viktigaste för mig.

Jag kommer aldrig säga att du måste ha Office 365, men jag kommer att säga att det är bättre än andra saker. Kanske har jag rätt eller kanske har jag fel – det är ditt jobb som beställare att utvärdera om jag har hjärtat på rätta stället och auktoritet inom området eller inte.

Men vem är oberoende då?

Är det oberoende analys du är ute efter kan jag rekommendera dig att göra såhär:

Skaffa dig en prenumeration på CMSWire för att hålla dig uppdaterat om vad som händer och varför. Såhär säger de om sig själva:

“CMSWire is a popular web magazine published by Simpler Media Group. We provide news, advice and analysis for professionals driving digital customer experience strategy, evolving the digital workplace and creating intelligent information management practices. The CMSWire team produces 500+ authoritative articles per quarter for a community of over 750,000 market influencers.”

Inför ett större beslut köp en rapport av Real Story Group eller Gartner eller båda. Förlita dig inte bara på konsulter, vi är bra men vi har också fel ibland. Jag blir så ledsen när jag har kunder som är så hopplöst förvirrade i den nya världen där kartan ritas om nästan dagligen och jag har svårt att hålla jämna steg med “min” teknik. Du behöver inte hålla jämna steg men du behöver veta hur du hittar svar. När du har läst rapporterna, tittat på några demos, involverat verksamheten att sätta en vision (snälla – inga krav, det är för tidigt) och ta ett positionsbeslut. Det är HIT vi ska och med ungefär den här tekniken – DÅ tar du inte konsulter som hjälper till med det djupare arbetet.

Har du någon ännu bättre källa för oberoende? Skriv i kommentaren så kan vi alla bli bättre.