Nu ska jag bli lite personlig här men jag får höra mycket om hur svårt det är att få ihop balansen mellan arbete och fritid, särskilt för barnfamiljer. Jag tänkte dela med mig av mitt bästa och enklaste knep för att få ihop kalendern och inte missa något viktigt.

På jobbet är jag tydlig – finns det inte i min kalender så dyker jag inte upp. Därför bokar jag eller någon annan upp och så finns det med.

Hemma är det knepigare men det finns en suverän lösning på det: Skapa en privat kalender, dela den och lägg till i din Outlook klient.

1. Skaffa ett Microsoft Account

Jag har ett Outlook.com konto. Faktum är att jag hade ett Hotmail konto som jag la till ett vuxet alias till och kunde spara allt gammalt och ha en massa nytt. Det var en del meckande med att byta namn när jag gifte mig men det här var smidigt. Här har jag också min privata OneDrive.

Gör såhär: Skaffa ett eget Microsoft Account.

2. Skapa en familjekalender

Där har jag skapat en familjekalender med namn PMTC. Det står för Pia, Mats, Theodor, Charlie – jag jobbar inom IT och vi jobbar med förkortningar, så är det. Och det är i fallande skala av ålder, så skulle vi skaffa en till så funkar det.

Gör såhär:

1) Logga in på ditt Microsoft Account, gå in i app launchern (nio fyrkanter i vänstra högra hörnet) och gå till kalendern.

2) Klicka på kugghjulet i högra hörnet och välj Alternativ.

3) Klicka på Lägg till en ny kalender. Ge den ett bra namn.

kalender

3. Dela ut familjekalender

Min man är medägare till kalendern, vi litar på varandra. Vi skulle kunna lägga till mormor och farmor också men vi har inte känslomässigt råd med supporten.

Gör såhär: Klicka på Redigera delning och fyll i den e-mail som din partner använder.

dela_kalender1

4. Lägg till Microsoft Account till din Outlook klient

Jag har min privata mailbox i samma klient. Det blir superenkelt så.

Gör såhär: Öppna Outlook och gå till Arkiv och Lägg till konto. Fyll i dina kontouppgifter och slutför guiden.

Lägg till konto

 

5. Visa familjekalender bredvid din jobbkalender

När jag tittar på min kalender ser jag både jobbkalender och min familjekalender samtidigt.

Gör såhär: Gå till Outlooks kalender och bocka i för att visa din familjekalender.

familjekalender1

 

Klart!

Såhär ser det ut sedan i min Outlook klient.

familjekalender1_overlay

 

Jag ser vad som händer i mitt privata liv så att jag inte glömmer någon matsäck eller bokar in möten när det är min tur att lämna på skolan. Ingen på jobbet ser min privata kalender och jag har inte delat ut min jobbkalender. Jag lägger upp konferenser i privata kalender när jag bokar dem. Resor med flightnummer och allt, det är bara copy/paste mellan kalendrarna och alla detaljer följer med – och då är det helt rätt och riktigt att min man får samma information. Det är inte företagshemligt, utan min personliga information.

 

Har du något bra tips på hur du blir mer personligt effektiv? Skriv gärna det i kommentaren.