Jag har ofta diskuterat och förklarat hur det gick till när en domstol i New York beordrade Microsoft att lämna över information från ett datacenter i Irland. Ärendet dyker upp då och då, och nu ska du få veta varför det inte berör dig som Office 365-prenumerant det minsta.

1) Det gäller gratis privata mail-konton

… inte en betald Office 365-tenant. Den information som U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan) vill ha utlämnad handlar om en privatperson (misstänkt knarklangare) med gratis personligt konto. Inte ett företag. Det är helt andra villkor för Microsofts gratistjänst Outlook.com.

 

2) Domstolen har bett om allt

Normalt när man försöker få en husrannsakan så anger du vad du letar efter och var du vill leta. Söker mordvapen i garage och bil. Söker blodspår i köket. De har ställt fråga som om de skulle söka i hela huset, garaget, och lite hos grannarna för att det kan ha pågått något.

 

3) Den har gått fel väg

Det är som om Älvsjö tingsrätt skulle be Ericsson om att lämna ut information från ett kinesiskt dotterbolag. Den rätta vägen för detta ärende är att domstolen tar det med USA:s utrikesdepartement, som ställer en fråga till Irlands utrikesdepartement, som ställer frågan till det irländska dotterbolaget Microsoft. OM informationen skulle lämnas från bolaget till Irlands utrikesdepartement skulle det utvärdera om den informationen ska delas med USA, vars utrikesdepartement senare utvärderar OM de ska dela den informationen med domstolen. Det finns en korrekt väg att gå.

 

Du är supertrygg för att:

1) Microsoft har polare hos AT&T, Verizon, Apple och Cisco

Microsoft står inte ensam om att slåss mot detta. Om OJ Simpson hade möjlighet att klara sig i rätten så ska du veta att Microsofts advokater har några rätt tunga kompisar.

 

2) … och Irland protesterar också

Irland har sagt sitt, och det är att detta ska skötas via MLAT, Mutual Legal Assitance Treaty.

 

3) Mer relevant är att EU Safe Harbour har raserat och säkerheten höjts

“Privacy Really is a Fundamental Human Right” är ett citat från Irlands högsta domstol. Läs mer om det i en bloggpost från . Det är mycket mer relevant och glädjande läsning.

 

Slutsats: Du behöver inte oroa dig – för detta

Du ska hellre oroa dig för andra makter som försöker hacka din information. De riktiga hoten från Ryssland, Nordkorea, och Kina. De länderna kommer inte gå till domstol och försöka få Microsoft att lämna ut din data. För att skydda dig från dem har Microsoft en hel tomtearmé med säkerhetsfolk som inte gör annat än får betalt att vara paranoida. De gör rätt bra saker, läs mer på Microsoft Trust Center.

Läs mer om fallet: