YodaDen som utforskar SharePoints OOTB-lösningar, det vill säga funktionalitet som konfigureras via gränssnittet, stöter förr eller senare på kolumnen Beräknat (beräkning baseras på andra kolumner).

beräknatmedpil

 

Den är användbar till mycket – ett av de vanligaste övningsexemplen är att konfigurera den så att den räknar ut momsen på ett belopp enligt den enkla formeln Nettopris*0,25. Nästa steg är kanske att formatera information med den, jag brukar exempelvis använda =TEXT(Tid;”h:mm”) för en kolumn som ska visa enbart klockslaget på ett datum som är inställt på att visas som både datum och tid.

Bra och kraftfullt, alltså. Något att chittchatta om vid kaffeautomaten, “Jag har jobbat en del i Excel, det gör det lite enklare att konstruera formlerna”. “Mmm, det låter intressant. Såg du matchen i går?”

Sedan inser du att det går att lägga Javascript och HTML i formelfältet. BANG! Ingenting är sig likt mer. Kraften. The Force. Ben Kenobi blir Obi-Wan och allt det där. Kolla här, som exempel:

beräknat2ill

Det här är en kolumn i en lista över olika events inom en organisation. Den ger dig en textlänk (Registrera) som skickar dig till anmälningsformuläret NewForm.aspx, och när du har fyllt i dina värden dirigeras du till bekräftelsesidan Tack.aspx. Allt i en kolumn. Allt tack vare att du hittade rätt formel och ställde returnerad datatyp till Tal.

Jag tycker det är toppen och tänker fortsätta utforska ämnet. Här har du förresten en finfint förslag på hur du fixar en onebuttonlösning på radering av ett objekt direkt från en listvy med en mer avancerad, men liknande, teknik.