Det kan handla om Wordmallar för organisationens externa korrespondens, Powerpointmallar med rätt ställda färger och så vidare – de flesta av oss stöter på mallar med jämna mellanrum. Och visst vore det käckt att kunna öppna offertmall 1A direkt i ditt dokumentbibliotek, under Skapa nytt. Men det ser ju ut så här:

bloggmallar

Imponerande, javisst – det finns gott om olika sorters dokument du kan skapa upp på en gång, men inga mallar. För att kunna använda mallar behöver öppna inställningar för bibliotek: Välj Bibliotek, välj Inställningar för bibliotek och gå in under Avancerade inställningar. Där hittar du möjligheten att välja mall-URL, och att redigera mallen.

bloggmallar2

Väljer du redigera mall kan du lägga till generiska rubriker, sidhuvud och sidfot, sidnumrering etc och spara den under ett lämpligt namn (som synes valde jag mall2.dotx och det var i eftertankens kranka blekhet inte vidare klyftigt, jag tror att du kan bättre).

Peka på din mall, och spara inställningen. Återgå till biblioteket och skapa ett nytt dokument.

bloggmallar3

Kolla! Möjligheten att skapa upp Excelblad, PowerPointpresentationer och så vidare är borta, nu går det bara att skapa upp en sorts dokument – i det här fallet i Word. Men å andra sidan bygger det på mallen du har skapat. Dokumenten du skapar i framtiden bygger på mall2.dotx, men det går att skapa mallar i andra Office-program och peka på dem i boxen för mall-URL:en.

Vill du gå tillbaka till ursprungsläget och få möjligheten att använda tomma mallar, men en uppsjö av Officeapplikationer? Ställ tillbaka mall-URL:en som den var, det vill säga dokumentbibliotek/Forms/template.dotx (se bild).

bloggmallar4