detailedword_countswm1

Du som jobbar med text vill veta hur långt du ska skriva och hur långt du har skrivit – åtminstone vill jag det. Det underlättar arbetet under tiden – att skriva en text på 7000 tecken är inte samma sak som att skriva 10 texter på 700 tecken, det ställer andra krav på disposition etc. Det underlättar dessutom arbetet när texten är skriven, det vet alla som tvingats korta ner sina texter med ett par tusen tecken.

Så, du vet att du ska lämna en text på 1500 tecken, men hur många av dem är verkligen skrivna? Ett ordbehandlingsprogram har funktionen “Räkna ord” och vips vet du att du har fått ner 300 tecken på pränt och att du inte får gå och ta en kaffe förrän du har skrivit åtminstone 450 till.

Men om du jobbar i publiceringsportalen i SharePoint och skriver din text i Page Content-fältet? Du skriver i blindo. Visst, du kan klippa ut texten och lägga in den i Word för att mäta den – men hallå! Ett betydligt lättare sätt är att ladda hem Mavention Word Count (nedladdningslänk finns på sidan). Det är en wsp-lösning som du laddar upp i Solutions under Site Settings. Aktivera den och du har plötsligt en Word Count-knapp i verktygsfältet. Tryck på den och du får textlängd med och utan mellanslag, antal ord och antal paragrafer.

Och plötsligt blev livet lite enklare.