Future Or Bust!

Jag sitter med i ledningsgruppen för en YH-utbildning på Medieinstitutet som ska ta fram fler SharePointutvecklare. Jag tycker att det är viktigt att se till hela kretsloppet och det är inte hållbart att sno resurser från varandra i all oändlighet. Vi måste se till att det kommer in nya talanger med färska ögon och idéer.

Jag ställer även upp och föreläser för klasserna och nyligen pratade jag för den nuvarande kullen om hur yrkesrollen ser ut och i vilket kontext de senare kommer att arbeta. Jag pratade i två timmar om dessa saker:

  1. Projekt
  2. Förvaltning
  3. Thought leadership

För att du framgångsrikt ska kunna arbeta i projekt som utvecklare är det viktigt att du förstår din omgivning. Var kommer projektet ifrån? När man går i skolan tror man lätt att alla andra är bättre än en själv när man kommer ut. I verkligheten startas projekt ofta ganska dåligt. Det finns ofta ingen styrgrupp, projektledaren är inte så bra på tekniken och frågar dig om det mesta och till råga på allt var arkitekten visst nätverkstekniker.

Utvecklare i projekt

Du behöver förstå vad de andra rollerna är och vad de ska göra. Ta inte ansvar för andra personers arbete – ingen kommer att tacka dig för det. Antingen gör du ett sämre jobb och det är ju skit, eller så gör du ett bättre jobb och då får du det ansvaret också samtidigt som du ska hålla på med ditt. “Varför hinner du inte för?” Bli inte utbränd, ta ansvar för din del och ta ansvar för att projektet ska fungera. Det innebär inte att du drar hela lasset.

Kraven

Skaffa en bra bild över kraven, och fråga och fråga igen. När du har gjort något, försök få någon som är slutanvändare eller någon som representerar slutanvändare att verifiera att du är på rätt väg. Fråga aldrig slutanvändare vad de vill ha. Fråga vad de gör och vad de försöker att uppnå.

Dokumentation

Dokumentera, dokumentera, dokumentera. Dokumentera vad du har gjort, varför du har valt en specifik väg, vilken strategi ni lutar er mot. Att försöka titta på ett system och förstå vad det ska göra och hur det är uppbyggt går inte. Och kanske åker du på att uppgradera det du gjort och har hunnit glömt bort allt. Grejer som du har gjort och som inte dokumenteras är dina skelett i garderoben.

Utvecklare i förvaltning

Alla system ska fungera ihop. Ditt jobb blir att hålla lampan tänd och det kommer nog inte vara så mycket utveckling förutom i felsökning och bugfix.

Politik och processer

Du kommer att slåss mot andra behov i andra system och du kommer att behöva ha goda argument till varför du behöver få igenom dina förändringar. Bli inte sur och skapa politiska problem (i onödan), var istället påläst och ha en bra bild över hur alla system hänger ihop. Prata med arkitekten och dokumentera allt som du gör. När förutsättningarna förändras för något kan du enkelt hitta dina dyra speciallösningar som gick runt ett problem och nu kan du ta bort dem eftersom dessa nya förutsättningar möjliggör ett återtåg till standard. Du är min hjälte.

Finns det ingen politik där du är? Bra, då jobbar du säkert på ett litet företag med få beslutstagare som inte konkurrerar om budgeten eller resurserna och nästan alla har kundkontakt. Större företag har alltid politik. Bli inte sur på det, lär dig förstå och jobba på att vara tydlig. Ska du skaffa några ovänner, skaffa rätt ovänner.

Förfina din insats i processerna för buggar och för mindre vidareutveckling. Se till att du håller ihop bilden och gör tester löpande så att du levererar kvalité. Nu mäts du på att det inte är nertider och hur snabbt du löser buggar. Du ska också se till att leverera mervärde hela tiden. Det betyder inte att du ska skapa nya saker jämt, för då stressar du dina användare. Däremot kan du lägga ner tid och energi på att få folk att använda mer av tekniken som du ansvarar för. Skapa små guider och internblogga om fiffiga saker, gör några demos och håll en 10 minuters demo till frukosten.

Thought leadership

De flesta gillar att bli tillfrågade “vad tror du?”, och sen se att den som frågar tar ditt svar och agerar på det. Jag blir alldeles varm bara jag tänker på det. För att komma dit behöver du göra två saker.

Vidareutveckla dig

Du behöver inte kunna allt, men du behöver kunna mer än de som du omger dig med. Vad gäller denna värld med Office 365 så håll koll på Microsofts stora satsningar, Office-bloggen och Microsoft Virtual Academy. Lägg konsekvent ner tid  på att lära dig mer om ditt område och utvidga cirklarna lite för att skapa en förståelse för dina kontakters situation. Jag rekommenderar att du lägger ner 20% av din tid på att lära dig nya saker.

Omvärldsbevaka

Skaffa en rutin att bevaka några källor, nyckelord, tidningar, bloggar eller vad det nu är som är ditt område. Lär dig mer hela tiden och sprid det vidare inom din organisation och ut till kunder och kollegor.