Ägandeskap

Har du läst villkoren för Facebook? Och hur ser dina villkor ut mot dina kunder och ditt samhällskontrakt ut? Diskuterar du en intressant profil i Messenger så kanske du ska tänka två gånger. Med GDPR kommer rätten att bli glömd och då ska du som arbetsgivare kunna radera allt om en person. På Facebook raderas inget. Det markeras som raderat och ligger kvar så länge de känner för det.

Diskuterar du idéer, affärer och strategier i den “hemliga” Facebookgruppen? Då är de rent tekniskt inte dina längre. I Yammer är det företaget som äger innehållet.

 

Administrationen

Av alla ställen som jag har arbetar på eller haft uppdrag hos finns det en gemensam nämnare. Eller två – kaffe finns alltid. Men förutom det så är det onboarding (nyanställning/konsult) och offloading (avslut). Varför? För det är massor med saker som ska hända och det tar tid.

Att ha en Facebookgrupp lägger på en hel del steg i båda ändar. För att lägga till dem i gruppen måste du först koppla ihop dig med dina medarbetare. De finns fortfarande många som inte använder Facebook och då att tvingas  in för jobbet kan upplevas som jobbigt.

Eller att koppla ihop sig med kollegorna. Eller chefen!! Hejdå partybilder. Hejdå skämt som inte är politiskt korrekt. Hejdå massa saker.

Och när de slutar, då har man kanske blivit vänner. Då känns det inte bra att kasta ut folk från grupper.

Yammer är integrerat med AD så när du stänger ned någons mailkonto följer alla andra behörigheter med.

 

Tiden

De flesta har ett Facebook-konto och det är som oftas rätt intressant för individen. Det är designat så. Personligen så kan jag inte gå in på Facebook för att bara läsa EN grupp. Jag fastnar i 30-40 minuter och brukar enbart göra det på min privata tid för att inte slösa företagstid. Skulle mitt Facebookflöde fyllas med både jobb och privat så… ja, det blir inte bra.

Klart att du kan slösa tid på Yammer. Men det tar inte in andra saker som du eller ni på företaget inte vill ha med.

 

Hatar jag Facebook?

Nej, jag älskar Facebook. Men det är inte arbete för mig. I denna era av digital stress som är extremt påtaglig är det viktigt som arbetsgivare att förenkla där man kan, tänka ett steg till och -framförallt- respektera individen. Och jag älskar inte Yammer heller. Det är ett arbetsverktyg för mig att sprida idéer, diskutera med kollegor och hitta inspiration, och det kan vara det för dig med om ni använder det rätt.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna.